Nieuwsbericht

17-06-2013


Sifan Hassan loopt super hard


‘Pas onder de 4 minuten ben ik trots op mezelf’…
Op School 23 is een van de leerlingen ontdekt door de Atletiekbond en de NOC*NSF. Sifan Hassan loopt de middenlange afstand en wordt een dag gevolgd op haar stageplek op Papendal in Arnhem.

Op een regenachtige dag in april rijden Marjan Roggeveen en Erni van Bijnen, docenten bij School 23, naar een bijzondere stageplek op het Centrum voor Topsport en Onderwijs Papendal. De van oorsprong Ethiopische Sifan Hassan, net 20 jaar, loopt hier stage vanuit de AKA en combineert dit met haar hardlooptrainingen. Een maatwerktraject van School 23 in dienst van een van de vele bijzondere leerlingen die hier op school zitten.
Begin december gaf Sifan aan Erni een visitekaartje van Honoré Hoedt, bondscoach van de Nederlandse Atletiekbond. Dit had ze gekregen na afloop van een wedstrijd in België. Na een telefoontje bleek dat Honoré graag naar School 23 wilde komen om eens te kijken of we tot samenwerking konden komen om Sifan te helpen met een topsportloopbaan. Want Sifan bleek niet een gewoon talent maar een zeer groot talent. Maar dan dient alles om het talent heen te kloppen: school, voeding, huisvesting, medische begeleiding en de weekindeling. En wij wisten dat Sifan een enorme doorzetter was. Dus er was werk aan de winkel voor Sifan, Honoré en voor School 23!

In het net nieuw geopende restaurant van Papendal ontmoeten we Honoré, bondstrainer en coach van Sifan. Sifan heeft al een ochtendtraining achter de rug. Marjan doet met Sifan en Honoré een competentiemeting voor haar stage van de AKA. Daarnaast is Sifan anderstalig en is extra taalondersteuning belangrijk. Omdat ze nu veel met Nederlanders traint, gaat dit haar steeds gemakkelijker af. Daarnaast is Sifan in het weekend ook gaan werken in de keuken van Papendal. Ook hier doet ze veel ervaring op en kan ze veel gesprekken oefenen met de veelal Nederlandse topsporters die daar verblijven.
Chefkok Erik ter Velthuis schuift aan. Erik: ’Op Papendal zijn we gestart met een project met hoogwaardige voeding voor topsporters. De gezonde voedingsmiddelen zijn goedkoop en voor de ongezonde moet meer worden betaald. Elke sporter rekent af met zijn persoonlijke pasje. Dit pasje zit gekoppeld aan een digitaal account waarop te zien is hoeveel voedingsstoffen elke sporter binnenkrijgt. Een diëtist kan dan voedingsadvies geven, aangepast aan de training en herstel. Sifan leert stapsgewijs in de keuken meer over voeding en kan hier ook aan haar AKA competenties en taal werken.’
Als even later diëtiste en marathonloopster Mariska Dute arriveert met een persoonlijk voedingsschema voor Sifan, moet Sifan haar lunch uitzoeken met de lijst. Een verse spinazie-sinaasappel smoothie: ijzer met vitamine C! Zo benoemt Sifan bij elk voedingsmiddel wat er in zit, tot grote hilariteit van Mariska. De komende tijd wordt wekelijks gekeken of er aanpassingen in haar voeding nodig zijn.
Tijdens de lunch komt de topsportcoördinator van het Rijn Ijssel College Marijke van der Tuin erbij. Sifan rondt de AKA opleiding dit schooljaar af en er is door Marjan al veelvuldig contact geweest met het Rijn Ijssel College om samen te kijken wat voor Sifan de meest optimale weg is om onderwijs en sport te combineren. Hierbij wordt Sifan ook ondersteund door een begeleidster van het CTO van Papendal en uiteraard door School 23. Iedereen werkt samen en Honoré is de spil in het netwerk rondom Sifan.

We bespreken nog wat niet onbelangrijke zaken. Dit jaar is Sifan vijf jaar in Nederland en hopelijk krijgt ze haar Nederlandse paspoort. Dan mag ze uitkomen voor Nederland en kan meedoen aan de Europese kampioenschappen onder 23 jaar. Maar hier moet ook wel actie op worden ondernomen. Voor het Nederlandse paspoort geldt wel dat er een inburgeringsexamen gehaald dient te worden. Als ze het AKA diploma haalt, heeft ze meteen aan die eis voldaan.
Ook spreekt Honoré nog de uitslag van de sportarts met haar door en gaat ze nu twee keer per week naar een sportfysiotherapeut. Dit alles ter voorkoming van blessures.
Ook zijn we samen op zoek naar een sponsor voor Sifan. Toen Sifan net op School 23 zat en bleek dat ze goed hardliep, is ze door een docent in contact gebracht met de atletiek in Eindhoven. Sifan beseft dat het in Eindhoven eigenlijk allemaal is begonnen. Als sponsor heeft ze dan ook graag een bedrijf uit Eindhoven. Als ze een sponsor heeft dan kan ze vaker op trainingsstage in het buitenland als het bijvoorbeeld te koud of glad in Nederland is om te trainen.

Sifan verraste ons vorig jaar door ineens aan de halve marathon van Eindhoven mee te doen. Dat leek haar wel eens leuk om uit te proberen. En ze won! Ze loopt cross wedstrijden in het winterseizoen, zowel in Nederland als België en die ze ook zeer regelmatig wint in een sterk internationaal deelnemersveld. Ze loopt afstanden van 1000 meter (2.41.43) tot de halve marathon, maar haar favoriete afstand is de 1500 meter.
Daarnaast is er zeer binnenkort een verhuizing naar Papendal op komst. Nu reist Sifan op en neer van Eindhoven naar Papendal maar dat kost teveel tijd. Op Papendal krijgt ze haar eigen appartement in een flat vol met topsporters. We rijden met Sifan naar het appartement en kunnen nog snel voor de training kijken wat er gedaan moet worden en wat er al is. Sifan gaat slapen is een hoogtetent. Sifan:’In de hoogte tent is het alsof ik in Ethiopië slaap. Daarna train ik in Nederland.’ Honoré: ‘De hoogtetent zorgt ervoor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt, zodat er meer zuurstoftransport mogelijk is. Dit is een voordeel bij de wedstrijden. Veel atleten slapen tegenwoordig in een hoogtetent.’ Daarnaast wordt er regelmatig gebruik gemaakt van innovaties op topsportgebied via het InnosportLab Papendal. Hier wordt hoogwaardige technologie gebruikt om sporters nog beter te laten presteren.

En dan rest het belangrijkste: trainen en nog eens trainen. Sifan wil de 1500 meter onder de 4 minuten lopen. ‘Dan pas ben ik echt trots op mezelf’. We zetten Sifan en twee hardlopers af op ‘de Bult’ een heuvel in de bossen bij Papendal. Sifan traint met de heren mee omdat dames te langzaam voor haar gaan. En er wordt veel getraind en dat moet Sifan helemaal zelf doen; lange afstand, technische sprinttrainingen, op snelheid, op duurloop, krachttraining. Na een training wordt er door Honoré bloed geprikt of haar spieren niet teveel zijn verzuurd, dan moet de training worden aangepast.

Sifan is gefocust en heeft een zeer professionele houding waarbij ook alle competenties die bij de AKA gebruikt worden, moeiteloos kunnen worden ingezet.
Vanavond reist ze met de trein terug naar Eindhoven om 2 dagen lessen te volgen en zich voor te bereiden op het examen van de AKA. Ook thuis traint ze nog voor en na een schooldag. Ook tijdens de examentijd heeft ze belangrijke wedstrijden, waar ze goed moet lopen om zich te kunnen kwalificeren voor de wedstrijden die echt meetellen op wereldniveau. Met school wordt gekeken welke dag ze dan het beste examen kan doen, zodat onderwijs en topsport gecombineerd kunnen worden. En zo moet alles tot in detail kloppen.
School 23 zal Sifan zeker blijven volgen.

Erni van Bijnen
School 23<< naar het nieuwsoverzicht