Nieuwsbericht

09-09-2013


School 23 reikt keurmerk excellent stagebedrijf uit


Op dinsdag 4 juni ontving Zorgcentrum Vitalis Wissehaege het nieuwe keurmerk Erkenning Excellent Stagebedrijf School 23. Het keurmerk werd uitgereikt door BPV-adviseur Leonie Lommen en Marjan Roggeveen, mentor van de studenten van School 23 die stage lopen bij Wissehaege. Het keurmerk werd na overhandiging aan de muur bij de ingang bevestigd door Wesley van Dinter, stagiaire bij de Technische Dienst.

Geen reguliere stagiaires
Excellent stagebedrijf van School 23 word je niet zomaar; daarvoor moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Leonie Lommen, Adviseur Beroepspraktijkvorming bij het Summa College: “Onze AKA opleiding is bedoeld als beroepenoriëntatie en het ontwikkelen van werknemerscompetenties, zoals bijvoorbeeld op tijd aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk dat de werkbegeleiders van het stagebedrijf betrokken zijn bij onze doelgroep. Onze studenten hebben intensievere begeleiding nodig en werken op niveau 1. Dat vereist flexibiliteit en bereidheid tot aanpassen.” Maartje Bellos, praktijkopleider bij Wissehaege, onderkent dat. Maar zij zegt aan de studenten van School 23 niet méér tijd kwijt te zijn dan met het begeleiden van de reguliere stagiaires. “Het is alleen anders. Onze werkbegeleiders zijn gewend de lat heel hoog te leggen, maar dat kan bij deze studenten niet. Dat was even wennen in het begin, maar nu gaat dat prima”.

Introductie wordt verzorgd door Wissehaege
Voordat de studenten bij Wissehaege aan het werk kunnen, verzorgt de instelling bij School 23 een introductie. Daarin wordt de stagiaires uitgelegd wat werken bij het zorgcentrum betekent, wat zij wel mogen doen en wat niet. Tijdens de introductie kunnen studenten ook aangeven waar ze bij voorkeur geplaatst willen worden. Bij Wissehaege loopt momenteel een klas van ongeveer 14 studenten van School 23 stage. Zij doen dat in het kader van hun AKA-opleiding. Deze opleiding is bedoeld voor studenten die nog geen richting kunnen kiezen vanwege taal-, leer- of andere achterstanden en omdat zij geen diploma voortgezet onderwijs hebben. Binnen de AKA krijgen zij onder andere de gelegenheid zich te oriënteren op de arbeidsmarkt en vervolgopleiding. Bij Wissenhaege gaat het vooral om oriëntatie op een baan of opleiding in de zorg en welzijn, maar sommige jongeren werken in de keuken of bij de technische dienst.

Mentor aanwezig bij het stagebedrijf
Wat de relatie tussen Wissehaege en School 23 extra bijzonder maakt is dat de mentor van de studenten, Marjan Roggeveen, een dag per week kantoor houdt bij Wissehaege. Zo kan zij de studenten gemakkelijk te woord staan en overleggen met de praktijkopleiders. “Vaak zit ik ’s morgens in het atrium om de studenten allemaal even te zien. Ik ben er voor ze, het zijn allemaal klasgenootjes, dus ze helpen en steunen ook elkaar.”

De ervaringen van studente Aniela
Studente Aniela Gojewska heeft op drie functies gewerkt. Zij begon in de kapperszaak, ging daarna de keuken in en doet nu activiteitenbegeleiding. Als assistent van de activiteitenbegeleidster brengt ze bewoners naar de gezamenlijke ruimte om daar met hen te breien of samen naar muziek te luisteren. De bewoners van Wissenhaege waarderen wat Aniela en haar collega’s doen. “De mensen zijn blij als je er bent en ze vinden het leuk om een praatje te maken. Maar de keuken vond ik het leukst”, zegt zij, “Ik vind het leuk om met mijn collega’s samen te werken”, aldus Aniela.<< naar het nieuwsoverzicht